söndag 27 maj 2007

Kan inte kallas byling eller snut längre

Kärt barn har många namn, men även nödvändiga ont har namn också. Frågan är nu om de gamla hederliga smek/öknamnen på polisen, snut och byling, är så relevanta längre. Snut har med näsan att göra, lägga näsan i blöt vilket är deras huvudgärning. Byling kallades den promenerande konstapel som höll ordningen på dansbanorna förr när berusad ungdom möttes över sockengränserna till tonerna av nån dålig fiolspelare med tillhörande kvartett.

Men nu verkar det som polisen bara åker runt och kollar. Det tar evigheter innan de svarar på ett anrop om inbrott eller liknande. Man ser numera bara deras blåvita bilar (nån som kommer ihåg de svartvita?) kring stora helger och tillställningar som kräver ordning. Jag kan egentligen bara tala för den del av Sverige jag bor i, Dalarna, men här är deras närvaro mer av legendartad typ. Man börjar nästan tvivla på deras existens. Eftersom de inte längre finns patrullerande fotfolk kan de inte kallas bylingar och då de bara åker runt och kollar att ingen skadat sej eller skadat nån annan så lägger dom inte heller näsan i blöt. Således kan de inte kallas snut heller.

Enda gången jag ser en polisbil numera utanför helgerna är när en står utanför Konsum eller nån pizzeria. Gör de inget annat än äter? Polisstationen här där jag bor, Malung, har öppet en torsdag varje vecka. Vill man ha tag i dom får man ringa Mora som ligger 80 km bort! Gott om tid för buset att hinna undan. Tro inte att nåt CSI finns att tillgå för att säkra bevis. Här är det klassisk brottsplatsundersökning som gäller, ensam patrull som håller nyfikna borta medan nåt luttrat befäl talar i telefon med överordnad om vad som ska göras.

Att jag går an så här beror på den skadegörelse jag sett efter stora fester de senaste åren. Ingen polis finns att tillgå när rutor krossats, när människor dyngraka efter nattens fyllefest somnar i portar eller när människor slagits med varandra. Det finns ett privat övervakningsbolag men han bara kör runt i en flott vit bil märkt "Väktare" och kollar de företag som begärt övervakning. Så man kan fråga sej om de ska kallas ens polis längre. Ordet polis är grekiska och betyder stadstjänare. Men vems ärenden går de idag?

Populära inlägg