lördag 12 april 2014

Dumheter världen över

Det verkar som om Rysslands annektering av Krimhalvön har sitt ursprung i krass ekonomiskt tänkande. Det finns stora gasfyndigheter på Krim vilket Ukraina inte förmått ta hand om ännu. Månandet om den rysktalande befolkningen är bara en förevändning. Gas är viktigare än människor och snart kommer man ha glömt bort såväl ryssar som ukrainare och krimtatarer. Men det går tydligen bra att spela på dessa larviga nationalistiska strängar för att få det man helst vill ha.

Mer gas, eller är det snarare ekonomin igen som spökar? Priserna på gas och el har stigit i EU sen fyra år tillbaka som en följd av två saker: Den ena identifieras av Lars Bern på ett närmast kusligt vis, nämligen klimatdravlet, det andra är förstås Putins metoder för att tjuvhålla på gasen, som han till och med hotar att stänga av om han inte får som han vill. Men gas vill han nog ändå sälja.

Allting kan tydligen säljas, om köparen är tillräckligt villig eller dum nog. Fast i detta fallet är det ju den kinesiska myndigheten ansvarig för luftkvaliteten i de kinesiska städerna som är dumstrutarna. En kinesisk konstnär "fångade" fransk luft i en burk, tog den med hem och sålde den på auktion i ett led att protestera mot den dåliga luften i de kinesiska städerna. Hoppas den som köpte luften förstod vinken.

Temat idag är handel men vi avslutar positivt, med en gladhet snarare än en dumhet. Dumheten stod den nu gripne och dömde fylleristen för när han helt oprovocerat högg en annan man i ryggen med en kökskniv. Två andra grep in, hjälpte den angripne och höll förövaren i schack tills polisen och ambulanspersonal kom och redde upp allt. Det hade varit lätt att säga att det är alkoholens fel, men såna här tokar hade nog gjort sånt även utan alkohol eftersom han hade hittat nåt annat att berusa sej med. Det är inte alkoholen som sådan, det är det faktum att tokar som inte kan hantera den hela tiden envisas dricka den. Synd vi inte kan lagstifta mot tokar."In the land that our grandchildren knew"

Populära inlägg