fredag 24 februari 2012

10 budord för oss alla

Anthony Watts citerar filosofen Bertrand Russell (1872-1970) som 1951 skrev dessa tio viktiga ord på vägen (min översättning):

1.
Känn dej aldrig absolut säker på någonting.
2.
Anse aldrig att det är värt försöka dölja bevis, för dessa bevis kommer med all säkerhet upp i dagsljuset i alla fall.
3.
Försök aldrig avråda från tänkande för du kommer med all säkerhet att lyckas.
4.
När du bemöts av opposition, även om det skulle komma från din make eller dina barn, försöka övervinna denna med argumentation, inte med auktoritet, för en seger som bygger på auktoritet är orealistisk och illusorisk.
5.
Hys ingen respekt för andras auktoritet, för det finns alltid andra typer av auktoritet.
6.
Använd aldrig makt för att trycka ner åsikter du anser vara fördärvliga, för om du gör så kommer åsikterna att trycka ner dej.
7.
Var inte rädd att dina åsikter uppfattas som excentriska, för varje åsikt som nu är accepterad var en gång sedd som excentrisk.
8.
Finn mer glädje i intelligent meningsskiljaktighet än i passivt överensstämmande, för, om du värderar intelligens som du borde, innebär det förra en djupare enighet än den senare.
9.
Var skrupulöst sanningsenlig, även om sanningen är obehaglig, för det är obehagligare när du försöker dölja den.
10.
Känn dej inte avundsjuk inför den glädje de känner som lever i dårarnas paradis, för endast en dåre tycker att detta är glädje.
Bra ord och en grupp budord jag hellre följer än de 20-30 budord eller så som står i GT (inte Göteborgstidningen!). De är alla viktiga för vårt tänkande och borde läras ut i skolorna, snarare än allt tjafs om så kallad elevdemokrati. Det är viktigare att tänka själv och fritt än att tänka demokratiskt enligt politikernas syn på vad demokrati är. Demokrati som den egentligen är kommer av sej själv när man tänker fritt.





""Gud är död." /Nietzsche - "Nietzsche är död." /Gud"

Populära inlägg