torsdag 29 oktober 2009

Asteroidexplosion över Indonesien ger en inblick i vad som finns där ute




Den 8 oktober i år gick en asteroid i bitar i atmosfären ovanför den indonesiska staden Bone. I svensk press har denna händelse mest behandlats som nåt kuriöst, nåt kul att läsa om vid sidan av de icke-händelser som är så populära i vår moderna version av Romarriket. Många av de stora drakarna har inte ens tagit med den. DN gör i alla fall lite allvar av detta i och med att man skriver "Explosionen som inträffade över södra Sulawesi i Indonesien visar ännu en gång hur svårt det är för oss på jorden att skydda oss från möjliga katastrofer orsakade av en sten från rymden". Mer utförligt finns som vanligt att läsa hos Anthony Watts. Se bara bilden nedan hur många "stenar" som finns i vår närhet.


För den som inte kan vetenskapsengelska så LD (Lunar Distance) det avstånd som är mellan oss och månen. Så finns en asteroid på 4,5 LDs avstånd innebär det att den är 4,5 gånger så långt bort som vår måne från oss sett. Magnitud är den ljusstyrka en himlakropp har sedd från vår planet. Size är storleken tvärs över, dvs himlakroppens diameter.

Vi kan ta ett exempel ur listan. 2009 TJ är 130 meter i diameter. Skulle den slå ner nånstans på jorden är det godnatt för det området för lång tid framöver. Den är nämligen ungefär så stor, kanske aningen mindre, som den himlakropp som en gång för ca 120 miljoner år sen skapade sjön Mien i södra Småland. Området runtomkring skulle utplånas och vara obeboeligt i många år. Så långt bort som kanske 50 km skulle man påverkas. Paleogeografen Ulf Erlingsson har en teori om ett sådant meteoritnedslag för några tusen år sen som kan ha gett upphov till legenden om Ragnarök. Hans teori är inte så dum. Våra förfäder var inte direkt kända för att återge händelser rakt av utan lindade gärna in dom i svåra ord och omskrivningar.

Den sten som exploderade i atmosfären ovanför Indonesien med en kraft på 2-3 gånger Hiroshimabomben var ca 10 meter i diameter...

Populära inlägg