torsdag 5 februari 2009

Koldioxiden har ingen växthuseffekt på infraröd strålning

En del forskare har förfäktat teorin att CO2 skulle fånga in infraröd strålning och därigenom göra gaserna i atmosfären varmare. Men då verkar de vara okunniga om att uppfinnaren av infraröd och ultraviolett fotografering, amerikanen Robert W. Wood (1868-1955) avfärdade denna teori redan 1909, för precis 100 år sen alltså. Han utförde experiment i två specialbyggda växthus för att se om så var fallet.

Wood konstruerade två små växthus av typen "coldframe", alltså inget som man kan gå in i. Han täckte interiören i båda med svart kartongpapp vilket skulle absorbera strålning och konvertera det till värme som skulle värma upp luften inuti växthuset. Han täckte sen ett av växthusen med ett tunt lager bergssalt och det andra med en glasskiva. Glaset skulle blockera infraröd strålning och saltet skulle låta den passera. Som förväntat ökade temperaturen i växthuset som täckts av salt mer än glasskivans växthus. När han sen satte en extra glasskiva ökade temperaturen i båda till 50 °C. Experimentet demonstrerade en gång för alla att växthus värms upp och hålls varma genom att behålla uppvärmd luft snarare än att fånga infraröd strålning. Detta var ett experiment i ett slutet växthus där luften står i det närmaste stilla.

Det innebär för den stora världen att uppvärmd luft utanför kan röra sej fritt vilket alltså tillåter kall luft att sjunka till marken där den värms upp av de strålar som solen skickat till marken. Atmosfärens CO2 kan alltså inte fungera speciellt väl som en fälla för infraröd strålning eller reflektera den tillbaka så att marken eller vattnet värms upp, i alla fall inte bättre glasskivorna i Woods växthusexperiment. Nåt glas ligger inte kring vårt klot vad jag vet.

Så mycket för teorin om koldioxid och dess växthuseffekt på infraröd strålning.

Populära inlägg