onsdag 19 november 2008
Jag har varit på föreläsning
I kväll (19/11) har jag varit på föreläsning. Den som höll föredraget var Annika Dahlqvist vars blogg är ganska frekventerad. Hon pratade om den formen av diet hon själv kallar LCHF (Low carb High Fat = Låga kolhydrater, högt fett) och jag måste säja att även om hon är väl långrandig är det hon säjer mycket vettigt. Jag mår mycket bättre av att äta en stor fet stek med grönsaker än havregrynsgröt, pasta och margarin på nån torr macka. Jag rekommenderar alla som har stor mage att börja äta riktigt smör, äta mycket kött och grönsaker som växer ovan jord. En och annan potatis och morot får förstås vara med men det ska vara på ett minimum.
Hon ger intrycket av att vara initierad och kunnig. Dessutom är hon väldigt arg på vad hon kallar etablissemanget, dvs de läkare, professorer och andra som är mer eller mindre sålda på det koncept som livsmedelsindustrin ger i form av lågfettsdieter och fettsnåla livsmedel. Hon kallar detta utan att hymla för en bluff och att vi har utsatts för historiens största bedrägeri när man utsett det mättade fettet till huvudfienden i kampen mot fetman. Hon säjer sej kunna påvisa att det är från det att man började förorda kolhydrater och fettsnål mat i USA på 1970-talet som fetmahysterin började där på allvar. Det förvånar mej inte alls. Det är från den tiden som man på allvar också börjar tala om anorexia och bulumi.
Nu till nåt relaterat.
På sistone har jag läst så mycket om de E-nummer som är godkända av Livsmedelsverket och EU så det stått mej över öronen. Dessa tillsatser är dock inte alla farliga men de flesta har beteckningar som får en att vilja gripa efter första bästa vapen, om man hade nåt. Eller vad tycks om Natriumbensoat, hör det hemma i en maträtt? Natriumbensoat är ett konserveringsmedel med beteckningen E 211 och det finns i bl a lingonsylt, vilket är konstigt då lingon innehåller ett naturligt konserveringsmedel, nämligen bensoesyra, som ju bland annat Natriumbensoat bygger på. Efter tips från Svenska MacWorlds forum har jag köpt boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Han har en nyare bok ute betitlad Äkta vara. Den ska bli intressant att införskaffa.
Håll till godo, gott folk!
Uppdatering 090806: Sent omsider har jag kommit mej för att lägga upp den bild jag tog vid tillfället.
Populära inlägg
-
Rennäringen blir lidande av vindkraftsparker , resonerar Östra Kikkesjaures sameby i Piteåområdet och tackar nej till de 5,5 miljoner kr som...
-
Aftonbladet har fått nys om en nyhet som de anser vara värd att spinna vidare på. Det handlar om en hittills okänd formation på havsbottnen...
-
Godis är gott, sägs det. Det beror på vad man menar med godis. Sånt där gjort på köttrester och diverse tillsatser som inte alltid är nor...
-
Det var en ovanligt vacker fullmåne natten mellan 28 och 29 augusti i år. Det ska bli en ännu vackrare fullmåne i slutet av nästa månad. D...
-
Jag har varit väldigt dålig på att upprätthålla denna blogg de senare åren, och det kommer nog att fortsätta. Orsakerna är många, och väldi...
-
Jag har inte skrivit här på bloggen på en hel månad, men det beror på att jag har kraftsamlat inför denna dag, den dagen då rymdsonden New H...
-
Den på kometen 67P strandsatta sonden Philae har vaknat när nu kometen närmar sej solen. Det är tillräckligt för att kunna ladda batteriern...
-
När vi diskuterar demokrati och diktatur är det ofta i motsatsförhållande till det senare, man menar att de är varandras motpoler. Men är de...